CIASTECZKA BEZGLUTENOWE NA SKWARKACH I GĘSIM SMALCU.
Jako dziecko jadłam ciasteczka na skwarkach i smalcu. Postanowiłam po latach przywołać smak i upiec takie ciasteczka, do tego w wersji bezglutenowej. A do tego nadarzyła się okazja, bo po przetopieniu tłuszczu gęsiego miałam smalec i skwarki.
Nie ukrywam, że smalec jest pyszny, nie taki tłusty na wieprzowy i doskonale przyrządza się na nim np. racuchy.
Składniki:
1 jajko
110 g skwarków
7 łyżek mąki ryżowej
7 łyżek mąki kukurydzianej
3 łyżki cukru
2 łyżki mleka
2 łyżki wiórek kokosowych
4 łyżki wody
1 łyżka smalcu
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy razem i wyrabiamy ciasto. Z gotowego ciasta formujemy ciasteczka-wystarczy ukulać i spłaszczyć dłońmi.
Pieczemy w temp. 170*C przez 15 min.
autor przepisu: pomysł własny.
Komentarze
Dziękuję za ten przepis!