SERNIK WANILIOWO - KRÓWKOWY

Przepis dostałam od mojej siostry. Idealny dla fanów masy krówkowej (kajmakowej). Po prostu pycha



Składniki:

MASA:

1 białego sera
1 szklanki cukru
5 jajek
250 ml śmietany
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
400-500 g gotowego kajmaku 

SPÓD:
ok 200 g ciastek pełnoziarnistych
60 g roztopionego masła

Wykonanie:

Ciastka kruszymy np. za pomocą wałka i dodajemy masło. Całość wykładamy ma blachę.
Ser mieszamy z cukrem, dodajemy jajka, śmietanę i cukier waniliowy.Wlewamy ok. 1/2 masy na spód. Do 1/2 dodajemy kajmak i dokładnie mieszamy. Następnie na białą masę serową kładziemy za pomocą łyżki, warstwę kajmakową.

Pieczemy 60-70 min w temp. 150*C, tak aby sernik się ściął ale nie zrumienił.
Ostudzony sernik wkładamy na 12 godz. do lodówki. 



Komentarze

renatazlublina pisze…
Mam ochotę upiec go na święta. Czy sera ma być 1kg? Czy np 1 wiaderko?

Popularne posty